Ved å bli med skal du først gjennom en screening, for å se om du kan bli med i studien.
Deretter vil vi gjennomføre noen tester, som hvilestoffskiftet, kroppssammensetning (MRI), fysisk aktivitet (7 dager), registrering av kosthold og noen blodprøver.
Ved oppstart av intervensjonen blir det en testdag, der vi gjennomfører følgende målinger:
- Kroppssammensetning
- Hvilestoffskiftet
- Spørreskjema (smerte og livskvalitet)
- Blodprøver
- Fettvevsprøve
- Appetitt (blodprøver)
Du blir randomisert (tilfeldig uttrukket) til enten:
1) ketogen diett med 10% vekttap
2) ikke-ketogen diett med 10% vekttap
Du vil bli fulgt opp ukentlig av klinisk ernæringsfysiolog der vi måler vekt, ketose, eventuelle bivirkninger og kostregistrering. Fysisk aktivitet måles tre ganger (før start, uke 3 og 8). I løpet av siste uka blir det en ny måling av kroppssammensetning (MRI) måles to ganger i løpet av studieperioden. Når du er ferdig med 8 uker med diett, blir det en avsluttende test-dag med de samme målingene som nevnt over.
Vær oppmerksom
Risikoer og komplikasjoner
Fordeler med å delta i studien er at man kan oppnå reduksjon i smerte og bedring i livskvalitet, og noen vil oppnå vekttap. De er også en fordel at du får målt kroppssammensetning og hvilestoffskifte.
Hvis du blir randomisert til ketogen diett kan bivirkninger av dietten være forstoppelse, hodepine, dårlig ånde, muskelkramper, generell svakhet, sure oppstøt, hypoglykemi, hyperlipidemi, nyresten og diare.
Disse bivirkningene går som oftest over etter kort tid. Intervensjonsdietten er vurdert som harmløs, og man vil få ukentlig oppfølging av klinisk ernæringsfysiolog. En annen ulempe er eventuelt reisetid, da det krever at man møter opp til testdager og ukentlig oppfølging.