Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Batteribytte pacemaker

Batteriet i pacemakeren eller hjertestarteren din har en varighet på åtte til tolv år, avhengig av hvilken funksjon den har og hvor mye den er i bruk. Vi leser av batteriets kapasitet ved alle kontroller og planlegger tidspunkt for bytte av batteri i pacemakeren eller hjertestarteren din i god tid før det er tomt. Ved behov for batteribytte, bytter vi hele generatoren.

Før

Du skal faste fra midnatt dagen før operasjonen. Det vil si at du ikke skal spise eller drikke. Du skal heller ikke røyke eller bruke snus, tygge tyggegummi eller spise sukkertøy. Du kan drikke litt (noen munner) vann til medisiner.

Vanligvis skal du ta de faste medisinene dine på morgenen. Hvis du bruker blodfortynnende medisiner som Marevan®(Warfarin), Pradaxa®(Dabigatraneteksilat), Xarelto®(Rivaroksaban), Lixiana® (Edoksaban) eller Eliquis®(Apiksaban) gjelder egne regler. Du får beskjed om hvilke medisiner du skal ta. 

Kvelden før operasjonen eller samme morgen skal du dusje. Ved behov barberer  vi brystkassen din. Du skal ha på deg rent tøy. Du må ta av sminke, neglelakk, smykker og klokke.

Vi legger inn en venekanyle på armen din slik at du kan få avslappende/smertestillende medikamenter og væske direkte i blodet. Før operasjonen får du smertestillende og beroligende medikamenter.

Under

Du vil være våken under hele operasjonen og lege og sykepleiere snakker med deg og forklarer hva som skjer underveis. Sykepleier gir deg nødvendig smertestillende eller beroligende medikamenter ved behov. Det blir gitt en dose antibiotika direkte i blodåren for å forbygge infeksjon.

Legen setter lokalbedøvelse og lager et snitt i huden i nærheten av det gamle operasjonsåret. Den gamle pacemakeren blir tatt ut og en ny blir satt inn. De samme ledningene blir vanligvis brukt videre. Til slutt syr vi huden sammen over pacemakeren/hjertestarteren og legger på en bandasje som du kan dusje med.

Operasjonen tar vanligvis under en time.

Pacemakeren din blir programmert med de samme innstillingene som den gamle.

Etter

Etter operasjonen blir du observert av sykepleier på sengepost.  Du kan vanligvis reise hjem samme dag. Før du reiser hjem vil pacemakeren og bandasjen bli kontrollert.

Du får et nytt kort (Norwegian Pacemaker Registry) utlevert før hjemreise. I kortet står viktige opplysninger om pacemakeren din. Dette kortet bør du alltid bære med deg. Kortet skal oppdateres ved vesentlige endringer.

Etter at du har byttet batteri er det ikke nødvendig med kontroll ved poliklinikken ved ditt lokalsykehus. Vanligvis er det ett år til neste kontroll.

Etter hjemreise

Operasjonssåret vil kunne være litt ubehagelig mens det gror. Paracetamol vil som regel være tilstrekkelig som smertebehandling.

Du skal ikke dusje de to første dagene. Du kan ikke ta karbad, badstue eller bade i basseng/sjø i fire til seks uker etter operasjonen.

Du skal ikke ta av eller skifte bandasjen de første 7-10 dagene. Om dette likevel skulle være nødvendig skal den skiftes sterilt på ditt lokal sykehus.

Sting forsvinner av seg selv og skal ikke fjernes. Bestill deg time hos din fastlege 7-10 dager etter operasjonen for å ta bort bandasjen og sjekke operasjonssåret.

Vær oppmerksom på tegn til infeksjon. Tegnene kan være rødhet, ømhet, hevelse eller smerte omkring operasjonssåret.


Du skal bruke armene som normalt slik at de ikke stivner. De 14 første dager skal du ikke overdrive høy armføring. Du bør også unngå å løfte tungt og bruke ryggsekk. Når såret er grodd kan du gjenoppta normal aktivitet. Du kan også gjenoppta seksuell aktivitet.

Aktiviteter som ski, styrketrening, golf og svømming må du vente med til seks uker etter operasjonen.

Du skal alltid informere lege og annet helsepersonell om hjertestarteren din slik at de kan ta forhåndsregler ved bruk av elektromedisinsk utstyr.

  • MR-undersøkelse kan du bare gjøre hvis du har fått et MR-kompatibelt system. MR-undersøkelse bør bli gjort på sykehuset, ikke privat. Det må gå minst 6 uker etter operasjonen før en tar MR-undersøkelse og det må gjøres omprogrammering før og etter MR.

  • Behandlende ultralyd som blir brukt ved fysioterapi, skal ikke brukes nær eller over hjertestarteren.

  • Unngå bruk av TENS- apparat (elektrisk nervestimulerings apparat).

De fleste tekniske hjelpemidler i hjemmet er ufarlig for hjertestarteren din.

  • Du kan bruke mobiltelefon, men da bør du holde den på motsatt side av hjertestarteren

  • Hold minst 15 cm avstand fra hjertestarteren til induksjonskomfyr/plater.

  • Unngå bruk av sveiseapparat og slagbor.

I utlandet vil de fleste sykehus kunne kontrollere pacemakeren din. Det er derfor viktig at du alltid har med deg kortet (Norwegian Pacemaker Registry) du fikk på sykehuset etter operasjonen.

Det er trygt å gå gjennom sikkerhetskontrollen på flyplasser, men det er mulig at pacemakeren din kan utløse alarmen. Om dette skulle hende, forklarer du sikkerhetsvakten at du har hjertestarter og viser frem kortet ditt (Norwegian Pacemaker Registry).



Vær oppmerksom

Komplikasjoner til operasjonen er sjeldne, men det som kan oppstå er:

  • Blødning i operasjonssåret
  • Økende hevelse eller smerte fra operasjonssåret
  • Feber
  • Økende svimmelhet eller besvimelse

Dersom noe av dette skulle oppstå innen de første 14 dagene skal du ta kontakt med sykehuset som opererte deg. Utover dette må du ta kontakt med lege for vurdering.


 

Kontakt

Sykehuset Levanger Hjertemedisinsk seksjon, Sykehuset Levanger

Kontakt Hjertemedisinsk seksjon, Sykehuset Levanger

Oppmøtested

Planlagt innleggelse og dagbehandling 
Ankomstregistering i Medisinsk ekspedisjon i fjerde etasje. 

Poliklinikk
Ankomstregistrering på automat ved hovedinngangen. 

Sengeposten (medisin B) ligger i fjerde etasje.
Medisinsk overvåkningsavdeling (MOA) ligger i femte etasje.

Bygningsfasade på Sykehuset Levanger. Foto.

Sykehuset Levanger

Kirkegata 2

7601 Levanger

Transport

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

Diagram


Praktisk informasjon

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

​Ønsker du kontakt med sykehusetpresten kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Levanger

​​​​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Du kommer til Sykehuset Levanger med rutegående buss eller tog. Buss stanser ved Sykehusets hovedinngang. Tog stanser ved Levanger Stasjon, cirka 1 kilometer fra Sykehuset Levanger. Det er togstasjon på Trondheim Lufthavn Værnes. Togturen mellom flyplassen og Sykehuset Levanger tar ca. 50 minutter.

entur.no

SAS.no

Norwegian.no

Widerøe.no

Levanger Taxi har telefonnummer 74 08 14 00.


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket ligger på bakkeplan til høyre fra hovedinngangen.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen er åpen for alle. 

Sykehuskafeen finner du i 1.etasje.

Åpningstider

Hverdager: 07:30 - 16:30
Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​


Diagram


Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.