Psykose - Flerfamiliegruppe
Flerfamiliegruppe er et behandlingstilbud til personer med psykisk lidelse og deres nærmeste familie. Tilbudet innebærer at du og familien din, andre familier i samme situasjon og to gruppeledere møtes regelmessig i inntil to år. Gjennom samtaler, undervisning og problemløsning er målet å gi deg best mulig støtte og hjelp i hverdagen.
Skulle du ønske at dere som familie fikk hjelp til å opprettholde kontakten i en vanskelig tid? Lurer familiemedlemmer på hvordan de best kan hjelpe deg? Ønsker du å bli kjent med andre som har lignende erfaringer?
Når du har psykiske utfordringer kan det være vanskelig å uttrykke hvordan du har det overfor de som står deg nærmest. Du kan også være usikker på hvor mye og hva slags kontakt du ønsker å ha med familien.
Familien din er bekymret, og vil prøve å hjelpe deg på ulike måter. I møte med krise og sykdom hos et familiemedlem, er det vanlig å reagere både med redsel, sinne og uro. Det gjør at de ikke alltid klarer å møte deg på den måten du trenger. Mange familiemedlemmer opplever dessuten at de ikke vet nok om din psykiske lidelse.
Henvisning og vurdering
Ta gjerne kontakt med oss hvis du lurer på om flerfamiliegruppe er noe for deg og din familie. Vi inviterer dere også gjerne til en uforpliktende samtale for å gi dere nærmere informasjon om hva dette tilbudet innebærer. Fastlegen eller behandleren din sender oss henvisning når det er avklart at dere ønsker å delta.
Før
Før gruppa startar opp, møter du og familiemedlemmane dine gruppeleiarane for å bli kjende og førebu deltaking i gruppa. Du får det de treng av praktisk informasjon på førehand. Dersom de har spørsmål undervegs kan de kontakte gruppeleiarane.
Under
I ei fleirfamiliegruppe deltek vanlegvis fem personar som kvar har med seg eitt til tre familiemedlemmer. Du bestemmer sjølv kven i familien du ønskjer å ha med. Gruppa blir leidd av to gruppeleiarar.
Vi arrangerer to undervisningsseminar i fleirfamiliegruppa, eitt ved oppstart og eitt seinare.
Etter det innleiande undervisningsseminaret har vi gruppemøte annakvar veke i 1-2 år. Du får beskjed om kor lenge gruppa di varer før ho startar. Møta er på kveldstid og kvart møte varer i halvannan time.
Gruppemøta handlar om å finne løysingar på utfordringar i kvardagen. Til dette bruker vi ein eigen metode for problemløysing. Deltakarar i fleirfamiliegrupper opplever at erfaringane som blir formidla i ei slik gruppe kan bidra til forståing og meistring av eigen situasjon. Samtidig blir fellesskapet opplevd som støttande, noko som er viktig for at ein ikkje kjenner seg åleine. Vi forventar ikkje at du deler dine inste tankar i gruppa.
Familien din treng kunnskap for å kunne vere til hjelp og støtte for deg. Vi jobbar med ulike problemstillingar og tema:
- Forståing for psykisk helse
- Generelle råd om kva familien kan gjere
- Konkrete råd om kommunikasjon
- Psykiske og sosiale forhold som kan ha noko å seie for at du skal fungere best mogleg
- Kva fremjar og kva hemmar betring?
- Korleis lause daglegdagse utfordringar?
- Korleis kjenne igjen teikn på framsteg og tilbakefall?
- Ulike behandlingsmetodar
- Rettar
Etter
Når fleirfamiliegruppa er ferdig, held du fram eventuelt anna behandling og oppfølging i samråd med behandlaren eller fastlegen din.
Fleirfamiliegruppe kan hjelpe deg
Visste du at å involvere familien din når du strevar psykisk aukar sjansane for å få det betre og bli heilt frisk? Fleirfamiliegruppe kan hjelpe deg som har fått ein psykose- eller bipolar liding og deg som mistenkjer at du kan ha det. Det gir deg og familien din kunnskap om psykiske lidingar, stress, god kommunikasjon og korleis du kan løyse kvardagsutfordringar. Høyr korleis desse to ungdommane har opplevd å vere i fleirfamiliegruppe og ikkje lenger stå åleine: