Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Regional koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering (RKE) og Regional vurderingsenhet for rehabilitering (RVE)

Årsrapport 2024

Årsrapporten omhandler aktivitet i de to regionale funksjonene Regional koordinerende enhet Helse Midt (RKE) og Regional vurderingsenhet for rehabilitering Helse Midt (RVE). Funksjonene er lagt til Helse Nord-Trøndelag HF, og har i løpet av året midlertidig blitt samlet og organisert i Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering, fra at RKE tidligere har vært organisert i fagavdelingen. RVE og RKE jobber i henhold til mandat fra Helse Midt-Norge RHF. Både RVE og RKE deltar i interregionalt samarbeid gjennom nasjonale nettverk for mest mulig likeverdige tjenester.   

RKE/RVE rapporterer til Helse Midt-Norge som oppdragsgiver, og internt via linja og til fagdirektør, gjennom årsrapport og ellers ved aktuelle saker.

Regional koordinerende enhet (RKE)

Har to hovedansvarsområder:

Nettverk, møteplasser, oversikt og informasjon

Å ha oversikt, formidle informasjon og legge til rette for samarbeid mellom aktørene i reHabiliteringskjeden lokalt, regionalt og nasjonalt innenfor helseforetak, private rehabiliteringsinstitusjoner, kommunale tjenester, brukerorganisasjoner og andre, se
RVE og RKE sin felles nettside

System for koordinerende enhet, koordinator og individuell plan

Å følge opp koordinerende enheter, samt ordningene koordinator og individuell plan i helseforetakene. Dette arbeidsområdet omfatter alle fagområder og klinikker.

Regional koordinerende enhet skal legge til rette for at helseforetakene har rutiner for koordinerende enhet, koordinator og individuell plan, og at det tilstrebes så like rutiner som mulig i regionen.

Regional vurderingsenhet (RVE)

Har tre hovedansvarsområder:

Saksbehandling og rettighetsvurdering

RVE har ansvar for saksbehandling og vurdering av henvisninger til spesialisert rehabilitering, inklusive arbeidsrettet rehabilitering, hos private rehabiliteringsinstitusjoner og rehabiliteringsavdelinger i helseforetak i og utenfor region Midt-Norge. Det gjelder henvisninger fra fastleger, avtalespesialister og spesialisthelsetjenesten når pasienten ikke er i et forløp. Unntatt er henvisninger til rehabilitering for overvekt som vurderes ved overvektpoliklinikkene i HF.

Informasjon og rådgivning om rehabiliteringstilbud

I tillegg til saksbehandling og rettighetsvurdering av henvisninger har RVE ansvar for informasjon og rådgivning om ReHabiliteringstilbud via den nasjonale rådgivningstelefonen om ReHabilitering 800 300 61.

En annen viktig informasjonskanal er RVE og RKE sin felles nettside

Oppdatering av ventetider i Helsetjenestekatalogen

Ansvar for oppdatering av ventetider i Helsetjenestekatalogen under tjenesten «Velg behandlingssted» på nettsiden helsenorge.no påligger den enkelte rehabiliteringsinstitusjon/avdeling, offentlig og privat. RVE har en rolle i å påse at dette gjøres. RVE har også ansvar for å følge opp og oppdatere informasjon (ytelser/avtaler) i Helsetjenestekatalogen når det gjelder private rehabiliteringsinstitusjoner og fagområdene habilitering og rehabilitering i Helse Midt-Norge, i samarbeid med pasientrådgiver for «Velg behandlingssted» i Helse Midt-Norge.

Det er etablert brukerutvalg både på RHF og HF-nivå i Midt-Norge, og RVE/RKE deltar i møtepunkter der, på etterspørsel. Utover dette har samarbeidsfora i helsefellesskapene brukerrepresentasjon oppnevnt via brukerutvalgene, og via Ungdomsrådene der dette er relevant.

Organisering

Regional koordinerende enhet i Helse Midt-Norge RHF består samlet sett av kontaktperson for hver av de koordinerende enhetene (KE) i Helse Møre og Romsdal HF, St.Olavs Hospital HF, Helse Nord-Trøndelag HF, og kontaktpersonene for habilitering og for rehabilitering i Helse Midt-Norge RHF.  Statsforvalteren i Trøndelag og i Møre og Romsdal er inkludert som observatører i RKE Helse Midt.

Møtepunkter, saksforberedelser og referater ivaretas av leder for RKE.

Aktivitet

Nettverksmøter

Regional koordinerende enhet Helse Midt har etablert en struktur for møtepunkter gjennom året, og hadde i 2024 fem møter, hvorav tre digitale og to fysiske møter.

RKE-arbeidsutvalg, bestående av kontaktperson for koordinerende enhet i de tre helseforetakene St.Olavs Hospital, Helse Nord-Trøndelag og Helse Møre og Romsdal, samt kontaktperson for regional koordinerende enhet, har gjennomført fem møter i 2024, alle digitalt.

Tematikk i nettverksmøtene i RKE i 2024 har vært erfaringsdeling mellom helseforetakenes koordinerende enheter – om organisering og rutiner for KE, Individuell plan og koordinator. Det er jobbet med justering av rutiner med tanke på innføringen av det nye journalsystemet Helseplattformen, og det er etablert regionale rutiner for individuell plan og koordinator i spesialisthelsetjenesten. Oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet om koordineringsordninger i spesialisthelsetjenesten har også vært en vesentlig del av aktiviteten i RKE, se kap. 3.2.2. i årsrapporten.

Alle tre koordinerende enheter i helseforetakene har møtepunkter/nettverkspunkter ut mot koordinerende enheter i kommuner i sitt nedslagsfelt, varierende i form og innhold.

Leder for RKE/RVE møter i Regionalt fagledernettverk for rehabilitering.

Oppdrag fra Helse -og omsorgsdepartementet (HOD) - koordineringsordninger

I 2024 fikk de regionale helseforetakene, herunder også Helse Midt-Norge RHF, følgende oppdrag fra Helse og omsorgsdepartementet:

  • Helse Midt-Norge RHF skal sørge for at organisatorisk plassering av koordinerende enhet lokalt og regionalt bidrar til at enhetene på best mulig måte understøtter god koordinering i sykehusene, og ivaretar sitt overordnede ansvar for arbeidet med individuell plan og oppnevning, opplæring og veiledning av koordinator
  • Helse Midt-Norge RHF skal også iverksette tiltak i egen region for å realisere målet med de lovregulerte koordineringsordningene i spesialisthelsetjenesten (koordinator, kontaktlege, koordinerende enhet og individuell plan).

Helse Midt-Norge RHF har rigget arbeidet med oppdraget slik at RKE Midt sine faste medlemmer har fungert som en arbeidsgruppe for arbeidet, og har bidratt til kartlegging av dagens status og forslag til videre løsninger. I tillegg ble arbeidsgruppen styrket med brukerrepresentasjon fra Regionalt brukerutvalg i Helse Midt-Norge.  

Arbeidsgruppen rapporterte status til regionalt fagdirektørmøte 22.11.24. Fagdirektørmøtet vedtok en anbefaling om at samhandlingsdirektører involveres i videre arbeid, og at HMN RHF vurderer å utarbeide mandat som beskriver oppgaver og organisatorisk plassering i regional struktur for RKE.

Leveranser fra arbeidet så langt er:

  • kartlagt status for koordineringsordningene i helseforetakene
  • forslag til regional prosedyre/mandat for regional koordinerende enhet
  • forslag til regional prosedyre/mandat for koordinerende enheter i HF’ i Midt-Norge
  • regional prosedyre for individuell plan i spesialisthelsetjenesten godkjent
  • regional prosedyre for koordinator i spesialisthelsetjenesten godkjent

Oppfølging av arbeidet videreføres av arbeidsgruppen, og anbefalte løsninger og implementeringsplan legges fram for beslutning i fagdirektørmøte våren 2025.

Oppdragsdokument 2024 Helse Midt-Norge RHF (side 11: oppdrag 2024)

Oversikt og informasjon om habiliterings-og rehabiliteringstilbud

Informasjon på nettsider 

Regional koordinerende enhet sine nettsider er under fortløpende oppdatering, og det tilstrebes samordning mellom nettsider for regionale koordinerende enheter i landet så langt det er mulig, samt samordning internt mellom nettsider for koordinerende enheter i helseforetakene og RKE/RVE Midt sine nettsider. Det har vært egne møtepunkter mellom web-ansvarlige og kontaktpersoner for KE i de tre helseforetakene i regionen med spesielt fokus på beskrivelse av habiliterings- og habiliteringstilbud i helseforetakene. Arbeidet videreføres i 2025.

 

Nøkkeltall for treff på nettsidene til RKE/RVE i 2024 (2023/2022-tall i parentes):

  • Hovedsiden har 1807 (3457/2801) sidevisninger hvorav 1246 (2219/1765) unike (fra ulike pc’er, pad’er, mobiler og andre enheter).
  • Undersidene har til sammen 13914 (13721/11890) sidevisninger, hvorav 10093 (9609) unike sidevisninger.
  • Oversiktssidene over rehabiliteringstilbud og behandlingssteder i Midt-Norge er de mest besøkte undersidene med til sammen 5474 (5697/3924) sidevisninger og 3950 (3895/2088) unike sidevisninger.

Rådgivningstelefonen om reHabilitering 

Ved RKE/RVE i Helse Midt er det rådgiverne ved RVE som også har ansvar for informasjon og rådgivning om reHabiliteringstilbud via den nasjonale rådgivningstelefonen om ReHabilitering 800 300 61.

I 2024 besvarte RVE 1044 telefoner på rådgivningstelefonen, noe som er en nedgang på 20 % fra 2023. De fleste telefonene var fra pasienter som har spørsmål om henvisningen sin. Det er også en del pasienter, pårørende og helsepersonell som har spørsmål om aktuelle rehabiliteringstilbud. 

For å imøtekomme pasientenes utfordringer og spørsmål på en faglig forsvarlig måte er reHabiliteringstelefonen bemannet med helsepersonell. Alle har flere års erfaring fra rehabiliteringsfeltet, og med kompetanse som er nødvendig for å kunne veilede pasienter og henvisere til rett tilbud, på rett nivå.

RVE gjennomfører vanligvis to årlige felles samarbeidsmøter med rehabiliteringsinstitusjonene, vår og høst, hvor RHF’et også deltar. I 2024 ble det gjennomført tre samarbeidsmøter, ett ordinært i juni, og to på høsten i forbindelse med innføring av Helseplattformen i Helse Nord-Trøndelag HF. Alle møter ble gjennomført digitalt.

I det følgende presenteres noen eksempler fra tallmaterialet for tidsperioden 01.01.24 - 31.12.24.

Økning i antall henvisninger

RVE mottok i 2024 totalt 5705 henvisninger fra fastleger og avtalespesialister, det er en økning på 12% sammenlignet med 2023.

Økning i antall henvisninger

Vedtakstype fastlege- og avtalespesialisthenvisninger

2024 pr 3. tertial 2023 pr 3. tertial 2022 pr 3. tertial
  Antall Andel Antall Andel Antall  Andel

Mottatte henvisninger

5705   5069   5608  
Feilsendt/ikke til behandling 300   469   491  
Behandlede henvisninger 5405 100 % 4600 100 % 5117 100 %
  1581 29,3 % 2059 44,8 % 1979 38,7 %
  3824 70,7 % 2541 55,2 % 3138 61,3 %

 

I 2024 var det 300 feilsendte henvisninger, en reduksjon fra 469 i 2023. Dette var blant annet henvisinger til overvekttilbud eller til institusjoner uten avtale med RHF. Ved feilsending videresender RVE til riktig instans eller informerer henviser om hvor henvisning skal sendes. Disse henvisningene er trukket fra i oversiktene som følger videre i rapporten. Det vil si at her er det tatt utgangspunkt i antall henvisninger som RVE har rettighetsvurdert. Det gjelder 5405 henvisninger fra fastleger, avtalespesialister og offentlige poliklinikker. Det er en økning på 18 % fra 2023 i antall vurderte henvisninger ved RVE. 

Rettighetsvurdering – reduksjon i avslag

I 2024 konkluderte rettighetsvurderingen ved RVE slik:
Rett til nødvendig helsehjelp (RNH) 70,7 %
Avslag 29,3 %

Det er en vesentlig reduksjon i avslag sammenlignet med 2023, hvor avslagsprosenten var på 44 %. Årsaken til avslagene varierer. Alle henvisninger vurderes i henhold til prioriteringsforskriften for spesialisthelsetjenesten § 2. De fleste avslagene handler om at det vurderes at rehabiliteringen/problemstillingen bør håndteres på kommunalt nivå, ikke i spesialisthelsetjenesten. En annen vanlig avslagsgrunn er at pasienten har hatt gjentatte opphold tidligere uten at det framkommer opplysninger om ny problemstilling eller funksjonstap. Ved avslag vises det til informasjon på nettsiden til RVE om hva en henvisning bør inneholde av informasjon. Henvisning til rehabilitering og habilitering - Helse Nord-Trøndelag (hnt.no)

Fra 01.01.2024 vurderer RVE også henvisninger til arbeidsrettet rehabilitering. Avslagsprosent for henvisninger til arbeidsrettet rehabilitering er på 16,2 %. For henvisninger til andre ytelser samlet er avslagsprosenten på 32,9.

Fordeling per rehabiliteringsinstitusjoner gjenspeiler omfang av avtaler

Fordeling av henvisninger pr institusjon gjenspeiler omfanget i avtaler den enkelte rehabiliteringsinstitusjon har med Helse Midt-Norge RHF. Muritunet, Unicare Røros, Kastvollen og  Betania Malvik hadde over 400 henvisninger i 2024. Noen av institusjonene får størsteparten av henvisningen direkte fra sykehus, disse har RVE ikke data på.

Oversikt over avtaler mellom private rehabiliteringsinstitusjoner i Midt-Norge og HMN RHF 2025

Institusjoner
Muritunet
Unicare Røros
Meråker
Unicare Helsefort
Kastvollen
Treningsklinikken
Unicare Coperio
Selli
Namdal Rehab
Falck
Betania Malvik
Friskgården
Øvrige (utenfor Midt-Norge)

Nedgang i antall innvilgede henvisninger ut av regionen

Av de 3824 henvisningene hvor det ble innvilget rett til spesialisert rehabilitering, var det 7,3% som fikk tilbud i private rehabiliteringsinstitusjoner utenfor helseregion Midt-Norge, og som har avtale med et annet RHF. Dette er en nedgang fra 8,8 % i 2023.  

Innbyggerne i Midt-Norge benyttet også private rehabiliteringsinstitusjoner utenfor Midt-Norge. I 2024 var de mest benyttede Beitostølen og Lovisenberg. Andre som ble benyttet var eksempelvis Landaasen, Skogli, Valnesfjord, Catosenteret, MS-senteret, Røysumtunet (listen er ikke uttømmende).

Prosentvis fordeling diagnoser innvilga henvisninger  

Rehabilitering med arbeid som mål (arbeidsrettet rehabilitering, ARR) utgjør i underkant av 25% (1350) av alle innvilga henvisninger i 2024. Dette er en ytelse som RVE tidligere ikke har vurdert til, og påvirker prosentvis fordeling mellom ytelsene i vesentlig grad når en sammenligner med 2023-tall, hvor ARR ikke var med. For for eksempel kreftrehabilitering ble det i 2023 innvilga 367 henvisninger, mens det i 2024 ble innvilget 381 henvisninger, altså en økning i antall innvilga henvisninger.

Rehabilitering for sykelig overvekt vurderes ikke ved RVE og er derfor ikke med statistikken. Ikke alle henvisninger til revmatologi går via RVE.

Nedgang i klager på avslag

Dersom pasienten klager på avslag, og vedtak opprettholdes etter at saken er behandlet på nytt ved RVE, videresendes klagen til Statsforvalteren, etter samtykke fra pasienten. I 2024 var det 409 klager på avslag, det utgjør 21,5 % av de som fikk avslag, dette er en liten nedgang fra 2023. 298 (72,8 %) saker ble omgjort av RVE. 40 saker ble videresendt til Statsforvalteren, dette er en nedgang fra 81 saker i 2023. Av disse fikk pasient medhold i 2 av sakene, og det er en nedgang fra 6 medhold til pasienten i 2023.

Sykehushenvisninger

Henvisninger fra sengeposter i sykehus blir ikke rettighetsvurdert ved RVE, men forventes å være prioritert av pasientens behandlingsansvarlige lege, og spesialisert rehabilitering inngår som del av forløpet for pasienten.  Sykehushenvisninger der rehabilitering inngår som del av forløpet går direkte til den enkelte rehabiliteringsinstitusjon, og RVE har ikke tall for disse forløpene.

RVE rettighetsvurderer henvisninger fra poliklinikker, men har ikke egne tall for denne aktiviteten, det regnes inn sammen med øvrige henvisninger. RVE kan rettighetsvurdere til offentlig spesialisert rehabilitering fra 2024, med føringer fra Helse Midt-Norge om at det gjelder der ønsket rehabiliteringsinstitusjon ikke er spesifisert i henvisningen, og det offentlige har kapasitet.

Kapasitetsoversikt og ventetider  

Den samlede vurderingstiden ved RVE og institusjonene i 2024 var gjennomsnittlig 7,3 virkedager en økning fra 6,5 virkedager i 2023. For de to siste månedene i 2024 ble det krevende å innfri lovkravet om at både rettighet og tid for oppmøte skal meddeles pasienten innen 10 dager. Dette grunnet uønsket lang vurderingstid ved RVE. Årsakene til den lange vurderingstiden i andre tertial er flere, blant annet innføring av nytt journalsystem Helseplattformen i kombinasjon med redusert legekapasitet.

Dersom institusjonen ikke kan gi tilbud innen behandlingsfristen som legen har fastsatt, rapporterer de tilbake til RVE, som så prøver å finne et annet tilbud. Noen ganger ønsker pasienten å vente på plass på den institusjonen de først var søkt inn til, selv om det er etter behandlingsfristen. Det ble ikke registrert brudd på behandlingsfrist i 2024.  

Ventetider oppdateres av institusjonene i Helsetjenestekatalogen og blir tilgjengelig for publikum på helsenorge.no/velg-behandlingssted

Innenfor denne ordningen har rådgiver ved RVE en rolle som pasientrådgiver i Helse Midt Norge for fagområdet habilitering og rehabilitering.  

Nasjonalt nettverk av RKE for habilitering og rehabilitering (NRKE)

Formålet med nasjonalt nettverk av regionale koordinerende enheter for habilitering og rehabilitering (NRKE) er å utveksle erfaringer og samarbeide for å bidra til videreutvikling av koordinerende enheter i helseforetak. Nettverkets mål er å bidra til større grad av likhet i tjenester og funksjoner mellom helseregionene innen habilitering og rehabilitering, koordinerende enhet, individuell plan og koordinator. Nettverket består av representanter fra de fire regionale koordinerende enhetene i landet, og har i 2024 gjennomført 4 digitale og et fysisk møte.

Arrangør- og møteledelsesansvaret går på rundgang mellom helseregionene, og i 2024 var det RKE i Helse Vest som hadde ansvaret. Det er etablert faste kontaktpunkter med nasjonale helsemyndigheter (helsedirektoratet) med formål om gjensidig utveksling av informasjon og dialog omkring saker og tema som er relevante for de regionale koordinerende enhetenes ansvarsområder

Aktuelle saker har vært oppfølging av oppdraget fra HOD om koordineringsordningene, orientering fra pågående utviklingsarbeid ved KE i UNN for å styrke arbeidet omkring pasienter med behov for bistand til koordinerte tjenester og fra prosjekt i Helse Vest om «Koordinator i spesialisthelsetjenesten». Riksrevisjonen har orientert om resultater fra undersøkelsen om rehabilitering i helse- og omsorgstjenestene, og Norsk helsenett har bidratt med tematikk knytta til Helsenorge.no og økosystemet rundt. Sak til nasjonal EPJ-forvalting om behov for etablering av egen tjenesteadresse for KE i sykehus er tatt opp. Flere av helseregionene har vært i prosess med behovsvurdering og anskaffelse av rehabiliteringstjenester fra de private avtalepartene, noe det også er orientert om.

Nasjonalt nettverk av regionale vurderingsenheter (NRVE)

Nasjonalt nettverk av regionale vurderingsenheter ble etablert i 2011, for utveksling av kunnskap og erfaringer knyttet til behandling og vurdering av henvisninger til rehabilitering. For læring og samkjøring av medisinske vurderinger og juridisk praksis diskuteres anonymiserte henvisninger til rehabilitering i spesialisthelsetjenesten.

Mål for nettverket er at samarbeidet skal bidra til mest mulig lik vurdering av henvisninger til rehabilitering uavhengig av pasientens bosted.

Nettverket har to møter per år, hvorav normalt ett er et fysisk møte. I 2024 møttes nettverket av praktiske årsaker kun digitalt. Tema for møtene har vært å dele nyheter fra egen helseregion som er av betydning for nettverket som helhet. I tillegg ble møtene benyttet til å dele anonymiserte henvisninger for faglige og juridiske innspill til rettighetsvurdering av de aktuelle henvisningene.  

 

Nettside og Rehabiliteringstelefon

Nettsiden til Regional koordinerende enhet Midt - Helse Nord-Trøndelag og ReHabiliteringstelefonen 800 300 61 er enhetens viktigste kommunikasjons- og informasjonskanaler.

Kontaktinformasjon

Henvendelser vedrørende årsrapporten kan sendes til rehab@hnt.no 

Sist oppdatert 01.04.2025