Angstlidelser hos voksne - generalisert
Alle blir bekymret og engstelige fra tid til annen, og en bekymringsløs tilstand er verken mulig eller ønskelig. For noen tar likevel bekymringene overhånd.
Symptomer
Angst blir en sykdom når du bekymrer deg så mye at det forstyrrer livet ditt, og når du ikke klarer å kontrollere bekymringene dine selv om du prøver. Ofte står ikke bekymringene i fornuftig samsvar med det du bekymrer deg over. Generalisert angstlidelse (GAD) kjennetegnes av generell og vedvarende angst som ikke er begrenset til bestemte situasjoner eller omstendigheter. Det betyr at angsten er «frittflytende».
Henvisning og vurdering
For å få et behandlingstilbud i spesialisthelsetjenesten trenger du en henvisning. Det er som oftest fastlegen som henviser til utredning og behandling, men annet helsepersonell kan også henvise.
Med utgangspunkt i henvisningen og prioriteringsveilederen "Psykisk helsevern for voksne", vil vi vurdere om du har krav på behandling i spesialisthelsetjenesten
Utredning
Behandlen din vil tidlig i forløpet fokusere på å kartlegge hvordan angsten påvirker deg, og hvordan den har utviklet seg over tid. For å få innblikk i dette vil behandleren være opptatt av å få svar på:
- Hvordan påvirker angsten din funksjon i hverdagen?
- Hvor lenge har du vært plaget med angst?
- Er det spesielle hendelser som har utløst angstplagene?
- Har du andre samtidige psykiske plager?
- Er angsten isolert til enkelte situasjoner eller objekter?
- Hvordan er livssituasjonen din ellers?
- Om du kjenner til andre i familien som har samme type plager.
Ved utredningsfasen er det viktig med grundig kartlegging, og en utredning vil derfor bestå av:
- Din personlige historie.
- Informasjon om sykehistorien din (anamnese).
- Relevante tester og intervju, som på fagspråket blir kalt strukturerte diagnostiske intervju.
- Relevante skjemaer som du skal fylle ut selv (selvrapporteringsskjemaer).
- Behandleren din kan vurdere at det er aktuelt å innhente informasjon fra andre som kjenner deg godt, som kan beskrive hva de kan ha lagt merke til, som du selv kanskje ikke har festet deg ved. Det forutsetter at du samtykker til innhenting av slik informasjon.
Det er krav til utredning og diagnostisering innen 6 uker etter første oppmøte. De første konsultasjonene vil derfor bli brukt til utredning. Ved mer komplekse tilstander utvides utredningsfasen til 12 uker.
Behandling
Ved generalisert angstliding er bekymring eit dominerande kjenneteikn, og behandlinga vil dermed vere retta mot å jobbe med korleis du forheld deg til bekymringar. Det er vanleg i behandlinga å jobbe for å auke toleranse for usikkerheit og utvikle problemløysingsferdigheiter.
Samval
For deg som har generalisert angstliding finst det fleire moglege behandlingar. Kva som er best for deg kan du og helsepersonell kome fram til saman. Dette kallast samval. Å vere med og bestemme er ein rettigheit du har.
Samval inneber at du mottek informasjon om fordelar og ulemper ved dei ulike alternativa. Så kan du saman med helsepersonell sjå desse opp mot kvarandre, ut ifrå kva som er viktig for deg.
Her er tre spørsmål du kan stille din behandlar:
- Kva alternativ har eg?
- Kva fordelar og ulemper er moglege ved desse alternativa?
- Kor sannsynleg er det at eg vil oppleve nokre av desse?
Behandling
Oppfølging
Det er viktig at du bruker det du har lært i behandlingen. Strategier for å hindre tilbakefall vil også være tema i slutten av en terapi. Målet med terapi er å bli bedre på å mestre angsten, men det betyr nødvendigvis ikke at alle bekymringer blir borte. Ofte er det slik at andre plager knyttet til angsten (for eksempel hodepine eller søvnvansker) også blir bedre etter behandling.
Kontakt
Kurs
- Angstmestringsgruppe, Sykehuset NamsosGruppebehandlingstilbud for deg med fobisk angst, bestående av eksponering, avspenning, erfaringsutveksling, psykoedukasjon, kognitiv atferdsterapi og hjemmearbeid.Angstmestringsgruppe, Sykehuset NamsosDato kommer
- Psykoterapigruppe, Sykehuset NamsosGruppebehandlingstilbud for deg med tilbakevendende angst, depresjoner og sosiale vansker.Psykoterapigruppe, Sykehuset NamsosDato kommer
- Sosial angst - Kognitiv gruppeterapi, Sykehuset LevangerEt behandlingstilbud til deg over 18 år med diagnosen sosial fobi.Sosial angst - Kognitiv gruppeterapi, Sykehuset LevangerDato kommer