10-klassinger på helsefaglig innovasjonscamp
For første gang var alle elvene i tiende klasse fra Namsos, Flatanger og Overhalla kommuner invitert til en egen helsefaglig innovasjonscamp.
Bak det hele står Helse Nord-Trøndelag, Nord universitet og Namsos kommune, med god bistand fra Ungt entreprenørskap. Målet med dagen var å vise elevene alt det spennende som skjer innen helse- og omsorgsfagene, med tanke på ungdommenes framtidige yrkesvalg.
Gjennom dagen ble elevene delt i grupper og sendt ut på besøk til en av de tre arrangørene. Der hentet ungdommene inspirasjon, som de så brukte til å løse ulike og konkrete problemstillinger.
Løsningene de kom opp med ble så presenter for en jury, som også premierte flere av løsningene. Hvem vet – kanskje noen av ideene også kan være en del av løsningen på fremtidens helsetjenester?
Unikt samarbeid
Det er en kjent sak at arrangørene (Helse Nord-Trøndelag, Nord universitet og Namsos kommune) fra før samarbeider godt om ulike tiltak. Men dette er første gang man går sammen om en innovasjonscamp.
-Gjennom denne dagen ønsker vi å engasjere ungdommen, og det at vi tre går sammen gjør at vi får litt ekstra trøkk. I årene fremover vil andelen eldre i befolkningen øke mens tilgangen på helsepersonell ikke vil øke tilsvarende. Derfor kommer det til å skje mye spennende i helse- og omsorgsyrkene i tiden som kommer. Stikkord er ny teknologi, digitalisering og nye måter å jobbe på. De unge som velger en karriere innen helse- og omsorg vil derfor få en spennende og sikker jobb, sier avdelingsleder Ann-Mari Okkenhaug i Helse Nord-Trøndelag sin HR- og organisasjonsavdeling.
-Hvorfor er samarbeidet med Namsos kommune og Nord universitet så viktig?
-Det med å rekruttere til helse er en felles utfordring for oss alle tre. Både kommune- og spesialisthelsetjenesten trenger flere fagfolk, mens utdanningsinstitusjonene jo trenger studenter. Når vi nå går sammen i et fremstøt som dette tenker jeg det er en stor styrke, sier Okkenhaug.
Besøkte blant annet akuttmottaket
Elevene ble delt i flere grupper som så ble fordelt til å besøke Namsos kommune, Nord universitet eller Helse Nord-Trøndelag. Hos oss i Helse Nord-Trøndelag fikk elevene blant annet testet VR-briller, besøke akuttmottaket og øve på å sy sting – ikke i et blødende sår, men på bananer!
På akuttmottaket, der Tina Dahl er avdelingsleder måtte elevene blant annet øve på å utføre hjerte- lungeredning.
-Veldig spennende at vi blir tettere knyttet på Nord Universitet og Namsos kommune. Det at vi samarbeidet sånn på tvers og blir kjent med hverandre tror jeg er veldig bra. Så er det artig at vi kobler oss på ungdommen så tidlig som vi gjør nå. Jeg tror ikke de vet hvor spennende arbeidshverdagen er hos oss, sier Dahl.
Hun får støtte av klinikkleder for kirurgi i Namsos, Odd Kåre Hestmo.
-Jeg synes jo det er spennende å høre på ungdommen, for de har nok noe å tilføre oss. Ikke minst med tanke på hvordan helsesektoren skal bli i framtiden - kanskje de har noen gode ideer til oss, sier klinikkleder Odd Kåre Hestmo.
Artig, sier ungdommen
Flere av de vi snakket med under besøket på sykehuset syntes de hadde fått opplevd mye artig. Noen tenker å velge helsefag som retning, andre sliter mer med hva de skal velge på videregående, mens noen allerede har bestemt seg for et annet yrkesvalg.