Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Helse Nord-Trøndelag med på innovativt hørselsprosjekt

Helse Nord-Trøndelag er med på å utvikle et unikt verktøy for hørselsrehabilitering. Ideen startet på Sykehuset Namsos, og gjennom et samarbeid med Hørselshemmedes landsforbund (HLF) skal det utvikles et interaktivt informasjonsverktøy om hørsel.

Publisert 14.11.2024
Sist oppdatert 17.12.2024
En gruppe menn som poserer for et bilde utenfor en bygning
-Vi er glad for å være en del av dette spennende prosjektet. Dette er en flott mulighet til å kombinere medisinsk ekspertise med moderne teknologi for å forbedre livene til mennesker med hørselstap, sier Odd Kåre Hestmo (til høyre), klinikksjef. Her sammen med overlege ØNH Tom-Arve Julsrud (midten), avdelingssjef og Helge Fyrileiv Guldvik, ledende audiograf.

Prosjektet, «Hele hodet hører», har som mål å revolusjonere hvordan pasienter forstår og håndterer hørselstap. Prosjektet er finansiert av Stiftelsen Dam.

Helse Nord-Trøndelag stiller en av sine audiografer til disposisjon for prosjektet. Audiografen skal bidra med sin medisinske kompetanse, i det som blir en unik mulighet til å forbedre pasientopplevelsen.

-Vi tror dette verktøyet vil være til god hjelp i å motivere pasienter til å bruke høreapparat og dermed ta en mer aktiv rolle i sin egen hørselsrehabilitering, sier Tom Arve Julsrud. Han er overlege øre, nese, hals ved Sykehuset Namsos. Han mener dette er et viktig skritt mot å gjøre kompleks hørselsinformasjon tilgjengelig og forståelig for alle.

Prosjektet bruker 3D-modeller og medisinske animasjoner for å visualisere hørselssystemet, og på den måte gjøre det enklere å forstå hvordan hørselstap påvirker hverdagen. Verktøyet vil bli brukt i Helse Nord-Trøndelag sin oppfølging av hørselspasienter og forventes å ha en positiv innvirkning på deres rehabiliteringsprosess.

-Motivasjonsfaktoren er en svært viktig del av enhver rehabilitering. Behandlerens rolle er kun interessant hvis det legger til rette for pasientenes motivasjon for en god rehabilitering. Hørselen er på ingen måte en isolert sans, men spiller en stor rolle i vår hukommelse, kognitiv aktivitet, oversikt, stress, deltakelse, tanker og følelser. Vi er stolte av å være det en viktig del av dette prosjektet, sier ledende audiograf Helge Fyrileiv Guldvik ved øre-nese-hals på Sykehuset Namsos.

Utikles i samarbeid

Prosjektet "Hele hodet hører" er utviklet i samarbeid mellom HLF Rehabilitering as, Sykehuset Namsos og MedXplore, og er finansiert med støtte fra Stiftelsen Dam. Samarbeidspartene har fra sine ståsted erfart behov for et digitalt læringsprogram der brukere, fagpersoner, pårørende eller studenter får et pedagogisk godt hjelpemiddel til å forstå hørsel og hørselsutfordringer.

HLF Rehabilitering har årlig omkring 800 deltakere på ulike kurs og rehabiliteringstilbud og vet hvor viktig kunnskap om hørsel er for å kunne mestre arbeidsliv og hverdagen med nedsatt hørsel. Audiograf ved Namsos sykehus, Helge Fyrilev Guldvik, forteller at verktøyet skal brukes i oppfølgingen av hørselspasienter og forventes å ha en positiv innvirkning på deres rehabiliteringsprosess. Utvikler av det digitale programmet, er MedXplore, en virksomhet som har god erfaring med utvikling av tilsvarende læringsverktøy for andre helseområder for blant annet Universitetet i Oslo. Prosjektet forventes å være ferdig sommeren 2026.

Eksempler på animasjoner