Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

I gang med hektisk opplæringsperiode

I dag gikk startskuddet for en omfattende opplæringsperiode i Helse Nord-Trøndelag. Over 2.500 sykehusansatte i Helse Nord-Trøndelag skal nå gjennom klasseromsundervisning i Helseplattformen.

Publisert 19.08.2024
Sist oppdatert 17.12.2024
En mann og en kvinne som jobber med datamaskiner

9. november tar Helse Nord-Trøndelag (HNT) etter planen i bruk Helseplattformen, som siste helseforetak i Midt-Norge. Samtidig tar også de seks kommunene Heim, Hitra, Smøla, Sunndal, Surnadal og Tingvoll i bruk løsningen. Helseplattformen erstatter en rekke ulike fagsystemer som i dag benyttes i kommunene og på sykehusene.

De første til å få opplæring i denne runden er superbrukerne ved Sykehuset Levanger, DPS Stjørdal og DMS'ene. Senere i høst, nærmere bestemt uke 39, starter så opplæringen for ansatte ved Sykehuset Namsos.  

Superbrukerne har en sentral rolle under innføringen av Helseplattformen i helseforetaket. I alt har rundt 600 ansatte en rolle som superbruker. De skal ikke bare kunne bruke løsningen selv - de skal også bistå under opplæringen av andre brukere og gi hjelp til brukere av systemet ved innføring. En av superbrukerne på kurs er psykiatrisk sykepleier Merete Bakken ved DPS i Stjørdal.

En person som smiler utenfor
Merete Bakken er psykiatrisk sykepleier ved DPS i Stjørdal. Foto: HNT

-Jo, det er artig å være i gang igjen. For min del blir det for tredje gang nå. Jeg var med på superbrukeropplæring da St. Olavs kurset sine superbrukere, så var jeg med i første runde med opplæring i Helse Nord-Trøndelag - og så er jeg med i dag igjen. Men nå skal det bli godt å komme i gang og slippe å vente noe mer på Helseplattformen, sier Bakken.

-Hva tenker du da om selve plattformen – med alt det vi har lest, hørt og sett?
-Jeg tenker at det har vært lite skryt i media, men når du snakker med folk som faktisk har brukt det så er det jo greie tilbakemeldinger. Det er mange funksjoner i plattformen som er nyttig for min arbeidshverdag som jeg ikke har per i dag, sier Bakken.

-Men at det er delte meninger om Helseplattformen er det vel ikke tvil om?
-Ja, det er det. Og det er sikkert flere grunner til at ikke alle er like fornøyde. Men jeg tilhører den kategorien som tenker at dette blir greit og at vi kommer til å få det til, sier Merete Bakken.

Formidabel opplæringsjobb

For å sikre så god overgang som mulig legger Helse Nord-Trøndelag vekt på god opplæring av de som skal bruke det nye systemet. Opplæringen er noe endret og styrket, basert på erfaringene fra tidligere innføringer i Midt-Norge. Det er også gjort en rekke endringer i selve Helseplattformen siden den først ble tatt i bruk i Midt-Norge.

Opplæringen i Helseplattformen er tre-delt:

  1. Digitalt forberedende kurs (før klasseromsundervisning)
  2. Selve klasseromsundervisningen
  3. Egentrening i egen avdeling/enhet

Hva betyr Helseplattformen pasienter og pårørende?

Helseplattformen gir nye muligheter for både pasienter og pårørende, da under navnet «HelsaMi».

HelsaMi er innbyggerens digitale inngang til helse- og omsorgstjenestene i Midt-Norge. I starten vil nok HelsaMi ha noe begrenset innhold for de fleste av oss, men etter hvert kommer du til å se eksempelvis notater, timeavtaler og informasjon fra timer du har vært på, opphold på institusjon og status på søknader om ulike tilbud med mer.

Les mer om HelsaMi http://helsami.no/