I gang med pilot for oppgavedeling
I to av våre klinikker skal det nå gjennomføre to piloter for å se nærmere på oppgavedeling. Denne uken gikk startskuddet for piloten i Namsos.
Det er en avdeling i Klinikk for kirurgi på Sykehuset Levanger og de medisinske sengepostene på Sykehuset Namsos som gjennom en pilot skal teste en modell for god oppgavedeling mellom ulike faggrupper. Målet er å innføre modellene i resten av helseforetaket senere.
Målet med «prosjekt oppgavedeling» er å bidra til bærekraftig bemanning og effektiv ressursutnyttelse (ved bruk av riktig kompetanse, på riktig oppgave til riktig tid), slik at foretaket leverer tjenester med god kvalitet, med riktig prioritering og riktig bruk av spesialisthelsetjenestene. Prosjektet skal også bidra til å rekruttere og utdanne flere fagarbeidere i Helse Nord-Trøndelag, bla. ved å ta inn flere lærlinger.
I gang med piloten i Namsos
Siden 2018 har medisinsk avdeling i Namsos hatt åtte assistenter i arbeid. De jobber på tvers mellom alle døgnenhetene i avdelingen. I 2022 kartla avdelingen så alle oppgavene de utfører, med mål om å finne egnede områder for oppgavedeling. Gjennom piloten skal de se nærmere på fire oppgaver som peker seg ut:
- Matservering
- Orden på pasientrommene
- Reie opp senger
- Følge opp pasientklokkene (altså ta kontakt med pasient når de ber om oppmerksomhet)
-Årsaken til at vi har plukket å disse områdene er fordi det brukes mye tid på disse områdene. Dette er oppgaver som man ikke må ha helsefaglig bakgrunn for å løse. Ta matservering for eksempel; her får vi god bistand fra assistentene som gjør maten klar, men så blir kanskje maten stående fordi helsepersonellet er opptatt på annet hold. Da tenker vi at det kan være et område å se nærmere på, sier seksjonsleder Lill Therese Tufthaug (bildet).
-Jeg ser dere har noen skjema hvor dere skal dokumentere hva som gjøres. Kan du si litt om det?
-Gjennom dokumentasjonen får vi et klarere bilde og mindre synsing. Vi har f.eks. lagd et skjema knyttet til «pasientklokka». Her får assistene en enda tettere oppgave med å følge opp fremover. I pilotperioden vil vi undersøke hvor mange av «klokkene» som krever helsefaglig kompetanse og hvor mange som ikke krever det. Vi ser jo at pasientene kan ringe på oss fordi de ønsker en vaskeklut eller at de ikke rekker fram til fjernkontrollen, forklarer Tufthaug.
Hva sier assistentene og de andre gruppene om dette da?
- Min opplevelse er at de er veldig, veldig positive og at de ønsker å prøve det ut. Men også sykepleierne og helsefagarbeiderne stiller seg positive til denne piloten - så blir det jo alles oppgave å snu gamle vaner da, sier Tufthaug.
Det stemmer rimelig bra med det som kom fram spørreundersøkelsen som prosjekt oppgavedeling sendte til ansatte og ledere i Helse Nord-Trøndelag tidligere i år. I undersøkelsen ble det blant annet stilt spørsmål om hvilke oppgaver man mener kan ivaretas av andre faggrupper enn i dag. Undersøkelsen viste også at mange ansatte er klare for en endring i oppgavedelingen, og ansatte med helsefaglig kompetanse ønsker seg mer tid til helsefaglig oppgaver.
Hvilke erfaringer tror du man kan hente ut av pilotene?
-Det er jo å få en dokumentasjon på om det er mulig å la andre yrkesgrupper utføre en del av oppgavene som løses i avdelingene og seksjonene. Gjennom pilotene får vi testet ut oppgavedeling metodisk, slik at vi kan frigjøre helsefaglig kompetanse til oppgaver som krever det, forteller spesialrådgiver Marit Brøndbo i HR- og organisasjonsavdelingen.
-Hvorfor er dette viktig?
-Vi vet at det blir mangel på helsefaglig arbeidskraft i tiden som kommer, og på noen områder merker vi det allerede. Da må vi bli flinkere til å bruke helsefaglig kompetanse på nettopp helsefaglige oppgaver og la andre faggrupper løse oppgaver som ikke krever helsefaglige kompetanse, sier Brøndbo.
Gjennom pilotperioden vil oppgavedelingsprosjektet følge seksjonene tett i den perioden endringene prøves ut. Gjennom erfaringene man henter kan man så korrigere for det som ikke fungerer. Samtidig får man kunnskap om hva som har en effekt – før modellen rulles ut i resten av foretaket.