Behandling, ECT-behandling
Elektrokonvulsiv terapi
Elektrokonvulsiv terapi (ECT) er en trygg, effektiv og godt etablert behandling ved alvorlige depresjoner. Ved ECT utløses et krampeanfall ved å gi en kontrollert mengde strøm gjennom elektroder plassert på hodet. Behandlingen skjer i narkose og med muskelavslappende midler.
Henvisning og vurdering
For å få et behandlingstilbud i spesialisthelsetjenesten trenger du en henvisning. Det er som oftest fastlegen som henviser til utredning og behandling, men annet helsepersonell kan også henvise. Med utgangspunkt i henvisningen og prioriteringsveilederen "Psykisk helsevern for voksne", vil vi vurdere om du har krav på behandling i spesialisthelsetjenesten. Det er lege eller psykologspesialist som vurderer om ECT kan være en god behandling for deg.
Før
ECT utføres i narkose. Før behandlingen går du gjennom en generell medisinsk undersøkelse. Hvis du har andre sykdommer som for eksempel hjerte-/lungesykdom, kan det være aktuelt å ta ekstra prøver og røntgenundersøkelser. Undersøkelsene kan gjøres poliklinisk, eller mens du er innlagt i sykehuset.
Før ECT må du faste. Du betyr at du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før behandlingen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før. Unngå røyk, snus, tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før behandlingen. Inntil 1 time før ECT kan du svelge medisiner med et glass vann (maks. 150 ml).
Under
Selve behandlingen varer i noen minutter. Du blir passet på av helsepersonell før, under og etter behandlingen. De fleste ønsker å hvile et par timer etter ECT-behandling.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierEtter
Bivirkninger
ECT kan gi hukommelsesvansker i tiden under og etter behandlingen. Graden av hukommelsesvansker kan være forskjellig fra person til person. I noen tilfeller kan mer langvarige hukommelsesproblemer i form av tap av enkelte personlige minner oppstå. Disse problemene med hukommelse gjelder særlig minner fra ukene og månedene før ECT-behandling.
Oppfølging
Etter endt behandling planlegges vedlikeholdsbehandling og forebyggende tiltak for å hindre at du får tilbakefall av den psykiske lidelsen. Aktuelle tiltak her er samtaleterapi, medikamentell behandling, oppfølging av fastlege og annet helsepersonell i kommunen.
Kontakt
Sykehuset Levanger
Klinikk for psykisk helsevern og rus
Sykehuset Levanger
Kirkegata 2
7601 Levanger
Sykehuset Namsos
Havikvegen 8
7803 Namsos