Poliklinisk utredningstime på sykehuset
For at ortopeden skal kunne stille diagnosen, er det viktig at du beskriver smerten, hvor den er lokalisert, om det er bevegelser eller andre forhold som lindrer eller forsterker smerten.
Legen undersøker deg og vurderer om du trenger en kneproteseoperasjon eller annen behandling. Dette får du svar på i løpet av undersøkelsen. Vurderingen gjøres på grunnlag av samtalen med deg om smertene og funksjonsnivået ditt, klinisk undersøkelse og røntgenundersøkelse.
Hvis du tilbys kneproteseoperasjon, og du samtykker til dette, vil du få innkalling til operasjon. Alle kneprotesepasienter får også innkallelse til preoperativ dag. Denne dagen vil det bli gjort forberedende undersøkelser til operasjonen, slik at du kan møte fastende på operasjonsdagen istedet for å bli lagt inn dagen før.
Forberedelser i god tid før operasjonen
På fastlegekontoret
Sykehuset Namsos
Ta kontakt med fastlegekontoret ditt for å få tatt EKG og for å få en oppdatert utskrift av medisinlisten din. Utskriftene fra EKG og medisinlisten tar du med til preoperativ dag og vil bli vurdert av anestesilege.
Sykehuset Levanger
Ta kontakt med fastlegekontoret ditt for å få en oppdatert utskrift av medisinlisten din. Ta med denne på preoperativ dag, hvor vi også vil ta EKG av deg. EKG og medisinlisten blir gjennomgått av anestesilege.
Til deg som røyker
Flere og flere studier viser at røyking medfører betydelig økt risiko for blodpropp ved kirurgiske inngrep. Sannsynligheten for infeksjoner og komplikasjoner i forbindelse med operasjonssåret i etterkant av inngrepet, er også betydelig høyere hvis du røyker.
For å få risikoreduserende effekt på blodpropp, må du slutte å røyke minst seks uker før inngrepet. Effekten på risiko for infeksjoner og komplikasjoner i forbindelse med operasjonssåret er umiddelbar. Har du ikke sluttet senest seks uker før operasjonsdagen, er det derfor god grunn til å gjøre det på operasjonsdagen.
De to-tre første ukene etter at du har blitt røykfri, er det økt risiko for lungebetennelse. Er du syk på operasjonsdagen, må operasjonen utsettes. Har du bestemt deg for å slutte å røyke, kan det derfor være bedre å be om operasjonsdato minst seks uker fra du slutter å røyke, enn å slutte å røyke like før inngrepet.
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlegen din, for å få hjelp til å slutte å røyke.
Vær fysisk aktiv
Hold deg i aktivitet frem til operasjonen. Jo bedre fysisk form du er i før operasjonen, desto raskere vil du komme deg etter operasjonen. Bruk eventuelt smertestillende for å kunne opprettholde aktivitetsnivået. Eksempler på gode aktiviteter er turgåing, sykling, svømming og langrenn.
Spis fiber- og proteinrik mat
Før operasjonen og i tiden etterpå er det viktig å ha et sunt og næringssrikt kosthold. Det er spesielt viktig at du får i deg proteiner og fiber. Proteiner anbefales til alle som har et sår som skal gro og fiber holder magen i gang. Medikamenter i etterkant av operasjonen kan bidra til treg mage. Vi anbefaler også at du drikker minst en og en halv liter vann om dagen.
Hjelpemidler
Etter operasjonen vil du ha behov for krykker. Noen vil også trenge hjelpemidler som langt skohorn eller lang klype for å bli selvhjulpen etter operasjonen. Vurder også rekkverk / håndtak ved trapper. Alle kommuner har et korttidslager med hjelpemidler, som du kan låne fra. Det er også mulig å kjøpe krykker på sykehuset.
Det er viktig at hjelpemidlene er hentet og eventuelt montert i god tid før operasjonen. Dette er ditt ansvar. Vi anbefaler også at du øver på å bruke krykker før du skal opereres.
Riktig bruk av krykker
Avtal time hos fysioterapeut i kommunen
Ta kontakt med fysioterapeut i kommunen for å avtale første time med opptrening. Det er fint hvis første time avtales til cirka en uke etter gjennomført operasjon.
Kjøp hibiscrub
Kjøp hibiscrub på apoteket. Dette er et bakteriedrepende middel som du skal vaske deg med i dusjen samme morgen som du skal opereres.
Ikke fjern hår på operasjonsfeltet
Ikke fjern hår på operasjonsfeltet de siste 2 ukene før operasjonen. Infeksjonsfaren reduseres ved å gjøre det på sykehuset like før du skal opereres.
Preoperativ dag
De fleste som skal få nytt kne, blir innkalt til preopeativ dag.
På preoperativ dag skal du
- snakke med sykepleier
- ha samtale og undersøkes av lege
- ha samtale med fysioterapeut
- eventuelt ta røntgen av kneet
- delta i gruppeundervisning sammen med andre hofte- og knepasienter
Du får informasjon om forberedelser du selv bør gjøre i forkant av operasjonen, selve operasjonsinngrepet og om gjenopptrening i etterkant av operasjonen. Fysioterapeut viser øvelser du bør gjøre i forkant av operasjonen.
Forberedelser det siste døgnet før operasjonen
Før operasjonen skal du gjennom noen forberedelser for å redusere risikoen for komplikasjoner.
Vask kroppen med Hibiscrub
Du skal vaske deg med Hibiscrub på operasjonsdagen. Hibiscrub er bakteriedrepende og reduserer risikoen for infeksjon. Du skal ikke vaske håret med hibiscrub, men vær nøye med kroppsvask. Etter dusjingen skal du ikke bruke parfyme, kremer, sminke, smykker, piercinger eller neglelakk, og du skal ha på deg rene klær. Dersom du møter på sykehuset på operasjonsdagen, skal du ta vasken med Hibiscrub hjemme.
Faste
På operasjonsdagen skal du møte fastende. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi/drops, snuse eller røyke.
Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, brus, te) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (max 150 ml).
Medisiner
På preoperativ dag hadde du en samtale med anestesilege. Dersom du bruker faste medisiner, fikk du beskjed om hvilke medisiner du skal fortsette å ta og hvilke du skal la være å ta før operasjonen. Det er viktig at du følger disse instruksene. Dette fordi noen faste medisiner kan øke risikoen for komplikasjoner under en operasjon.
Reiseveske - dette skal du ha med deg
- Eventuelle inhalasjonsmedisiner og øyedråper
- Ledige klær som er lette å ta av og på. Dette gjelder spesielt bukser (f.eks joggebukse).
- Stødige sko med en god hælkappe for gangtrening. Det er fint om også de er lette å ta av og på.
- Toalettsaker
- Krykker, dersom du har skaffet deg dette.